Ořechy v pálivé krustičce

Přemýšlela jsem, jak využít červenou kari pastu, které mám teď doma velké balení, na něco jiného než na zeleninové kari. Napadlo mne obalit v ní ořechy a pak je pomalu upéct (nebo spíš usušit) v troubě. Chvíli trvalo, než jsem vychytala složení pálivé směsi, ale podařilo se, a recept je na světě. A protože mám zrovna doma i velké balení burských ořechů v raw kvalitě, obalovala jsem buráky. Ale stejně dobře se dají použít třeba mandle nebo kešu. Ovšem burské ořechy patří botanicky k luštěninám, a v porovnání s ostatními „klasickými" ořechy mají o trochu víc bílkovin a méně tuku, takže nutriční hodnoty pálivých buráků a pálivých mandlí se budou lišit, viz údaje dole.

Obalovací kašičku samozřejmě můžete modifikovat podle vlastní chuti - moje varianta je docelat pálivá. Budete-li používat burské oříšky jako já, pohlídejte si jejich kvalitu - patří mezi ořechy náchylné k plísním (a to takovým, které nejsou okem viditelné).

Potřebujeme:

  • 250g burských nebo jiných ořechů (klidně i se slupkou)
  • 20g červené kari pasty (například značky Exotic Food, prodává třeba TESCO, Albert, Rohlík nebo tady)
  • 10g bramborového škrobu
  • asi 15g citronové šťávy
  • 2g soli
  • 10g agávového sirupu nebo medu 

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 120 °C. Plech nebo větší pekáček vyložíme pečicím papírem nebo fólií.
  2. Ve větší misce promícháme kari pastu, škrob, sůl, citronovou šťávu a agávový sirup.
  3. Do vzniklé lepkavé směsi vsypeme ořechy a pořádně promícháme tak, aby se všechny pokud možno rovnoměrně obalily.
  4. V jedné vrstvě nasypeme na pekáč a pečeme přiblžně 40-45 minut. Zhruba po 15 minutách směs na ořeších trochu zaschne - v tomto okamžiku je dobré od sebe oddělit všechny slepené kousky; na konci pečení už by to šlo hůř. 
  5. Hotovo.

Výživové hodnoty na 100g pálivých buráků:

Kcal: 436, bílkoviny: 23g, sacharidy: 23,7g, z toho cukry: 2,7g, tuky: 29,5g

Výživové hodnoty na 100g pálivých mandlí:

Kcal: 616, bílkoviny: 18,9g, sacharidy: 25,1g, z toho cukry: 5,2g, tuky: 48,9g