Quinoový koláč s kakaem
Quinoa je užitečná, přirozeně bezlepková pseudoobilnina s jednoduchou přípravou. většinou se připravuje jako příloha naslano, já jsem ji ale v tomhle receptu použila jako základ pro sladký koláč. Těsto jsem ještě obohatila chia a lněnými semínky - pokud je nemáte nebo nechcete použít, tak místo nich navyšte množství syrové quinoy.
Tenhle koláč má sice trochu delší výrobní cyklus, protože nejdřív je potřeba uvařit quinou a nechat ji vychladnout, ale většinu času se vše obejde bez naší přímé asistence.
Potřebujeme (na hlubší pekáček cca 21 * 31 cm, resp. formu obdobné velikosti):
- 50g chia semínek
- 50g lněného semínka, pomletého
- 100g suché quinoy
- 100g mandlí, pokud možno najemno namletých
- 4 vejce
- 150g třtinového cukru
- 50g kakaového prášku (neslazeného)
- 400g hustého jogurtu, např, Hollandia, z níž jsme slili přebytečnou syrovátku
- mletou skořici podle chuti
- 15g jedlé sody
Postup:
- Chia semínka a len zalijeme 400ml vody a necháme nasáknout.
- Quinou spaříme horkou vodou (aby se zbavila případné hořkosti) a pak 20 minut povaříme v 200ml vody. Směs by měla jen mírně probublávat.
- Začneme předehřívat troubu na 180°C a pečicím papírem si vyložíme hlubší pekáček, případně ho vymažeme a vysypeme moukou.
- Do kastrolu s horkou quinoou přimícháme mandle, chia semínka a len, a necháme pod pokličkou (už s vypnutou plotýnkou) cca dalších deset minut dojít. Výsledkem by měla být relativně sypká směs.
- (Ve food procesoru) utřeme celá vejce s cukrem, pak přidáme skořici a kakao, nakonec už jen lehce přimícháme jogurt.
- Do vaječno-jogurtové směsi přidáme vychladlou quinoovou směs a do hotového rychle přimícháme jedlou sodu, která začne hned pracovat, taže s pekáčem rychle do trouby.
- Pečeme na 180°C cca 50-60 minut, záleží na troubě i výšce těsta. Zapíchnutá špejle už by těsto neměla zachytit, nicméně koláč bude stejně poměrně vlhký (můžeme říkat i vláčný).
- Koláč můžeme podávat jen tak, ale lepší je doplnit ho nějakým krémem. Doporučuji použít ten, ze kterého dělám lehký tvarohový dortík, a to v množství, které je u dortíku uvedeno (tedy kromě piškotů). Buď do něj nedáme želatinu/agar a použijeme jej jen jako přeliv, nebo ho zahustíme (použít se dá i citronová vláknina nebo psylium), koláč naplocho rozřízneme a půl krému dáme dovnitř a půl nahoru. Jestli použijete citronovou vlákninu nebo psylium, tak směs zhoustne hned a můžete začít plnit. V případě želatiny nebo agaru je potřeba počkat, až změs začne houstnout, aby se dala dobře roztírat, ale už nestékala. Zhoustnutí na tuto konzistenci může trvat i desítky minut, ale v poměru, který je v receptu, to zatím zhoustlo vždy. A v lednici se tuhnutí dokončí.
- Povrch můžeme posypat čerstvým ovocem.
Výživové hodnoty ve 100g koláče bez krému:
Kcal: 161, bílkoviny: 6,6g, sacharidy: 15,4g, z toho cukry: 8,6g, tuky: 6,9g
Výživové hodnoty ve 100g koláče s krémem:
Kcal: 136, bílkoviny: 6,8g, sacharidy: 13,5g, z toho cukry: 9g, tuky: 5g