OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » RECEPTY » Quinoový koláč s kakaem

P1050588.jpgQuinoový koláč s kakaem

Quinoa je užitečná, přirozeně bezlepková pseudoobilnina s jednoduchou přípravou. většinou se připravuje jako příloha naslano, já jsem ji ale v tomhle receptu použila jako základ pro sladký koláč. Těsto jsem ještě obohatila chia a lněnými semínky - pokud je nemáte nebo nechcete použít, tak místo nich navyšte množství syrové quinoy. 

Tenhle koláč má sice trochu delší výrobní cyklus, protože nejdřív je potřeba uvařit quinou a nechat ji vychladnout, ale většinu času se vše obejde bez naší přímé asistence.

Potřebujeme (na hlubší pekáček cca 21 * 31 cm, resp. formu obdobné velikosti):

  • 50g chia semínek
  • 50g lněného semínka, pomletého
  • 100g suché quinoy
  • 100g mandlí, pokud možno najemno namletých
  • 4 vejce
  • 150g třtinového cukru
  • 50g kakaového prášku (neslazeného)
  • 400g hustého jogurtu, např, Hollandia, z níž jsme slili přebytečnou syrovátku
  • mletou skořici podle chuti
  • 15g jedlé sody

Postup:

  1. Chia semínka a len zalijeme 400ml vody a necháme nasáknout.
  2. Quinou spaříme horkou vodou (aby se zbavila případné hořkosti) a pak 20 minut povaříme v 200ml vody.  Směs by měla jen mírně probublávat.
  3. Začneme předehřívat troubu na 180°C a pečicím papírem si vyložíme hlubší pekáček, případně ho vymažeme a vysypeme moukou.
  4. Do kastrolu s horkou quinoou přimícháme mandle, chia semínka a len, a necháme pod pokličkou (už s vypnutou plotýnkou) cca dalších deset minut dojít. Výsledkem by měla být relativně sypká směs. 
  5. (Ve food procesoru) utřeme celá vejce s cukrem, pak přidáme skořici a kakao, nakonec už jen lehce přimícháme jogurt. 
  6. Do vaječno-jogurtové směsi přidáme vychladlou quinoovou směs a do hotového rychle přimícháme jedlou sodu, která začne hned pracovat, taže s pekáčem rychle do trouby.
  7. Pečeme na 180°C cca 50-60 minut, záleží na troubě i výšce těsta. Zapíchnutá špejle už by těsto neměla zachytit, nicméně koláč bude stejně poměrně vlhký (můžeme říkat i vláčný). 
  8. Koláč můžeme podávat jen tak, ale lepší je doplnit ho nějakým krémem. Doporučuji použít ten, ze kterého dělám lehký tvarohový dortík, a to v množství, které je u dortíku uvedeno (tedy kromě piškotů). Buď do něj nedáme želatinu/agar a použijeme jej jen jako přeliv, nebo ho zahustíme (použít se dá i citronová vláknina nebo psylium), koláč naplocho rozřízneme a půl krému dáme dovnitř a půl nahoru. Jestli použijete citronovou vlákninu nebo psylium, tak směs zhoustne hned a můžete začít plnit. V případě želatiny nebo agaru je potřeba počkat, až změs začne houstnout, aby se dala dobře roztírat, ale už nestékala. Zhoustnutí na tuto konzistenci může trvat i desítky minut, ale v poměru, který je v receptu, to zatím zhoustlo vždy.  A v lednici se tuhnutí dokončí.
  9. Povrch můžeme posypat čerstvým ovocem.

Výživové hodnoty ve 100g koláče bez krému:

Kcal: 161, bílkoviny: 6,6g, sacharidy: 15,4g, z toho cukry: 8,6g, tuky: 6,9g 

Výživové hodnoty ve 100g koláče s krémem:

Kcal: 136, bílkoviny: 6,8g, sacharidy: 13,5g, z toho cukry: 9g, tuky: 5g