Ranní trojhránky se švestkami a cottage sýrem
Listové těsto rozhodně není žádná super zdravá potravina, ale když ho použijeme jako obal pro zdravou náplň, tak občas nezaškodí. Kdo chce, může si listové těsto vyrobit doma, pak ho bude mít takové, jaké má správně být, tedy jen z mouky a másla (recept třeba tady u pana Cuketky). V kupovaných listových těstech bývá máslo nahrazeno rostlinnými tuky, případně bývá imitováno máslovým aromatem. Dobrou zprávou je aspoň to, že většina z nich neobsahuje transmastné kyseliny (neboli že pro výrobu nebyly použity částečně ztužené tuky). Časopis dTest listová těsta proklepl naposledy před dvěma roky - blíže o výsledcích tady.
Tyhle taštičky se nejlépe hodí na snídani. Ideální je předpřipravit si je večer, ráno jen rozehřát troubu, taštičky pomazat žloutkem a posypat cukrem a skořicí. Včetně pečení pak bude snídaně na stole dřív než za půl hodiny.
Jediný použitý cukr v receptu je ten, kterým trojhránky posypeme. Cottage, který má celkem neutrální chuť, "přisladíme" trochou skořice. Tu je ale potřeba přidávat postupně - různé druhy jsou různě intenzívní, a když se to s množstvím přežene, je výsledek hořký. Na množství cottage z receptu doporučuji cca půlku zarovnané kávové lžičky.
Potřebujeme (na 8 taštiček):
- 200 g švestek
- 30g chia semínek
- případně trochu citronové šťávy k dochucení
- 120g cottage cheese, klidně ve variantě light; pokud je v řidší smetaně, tak ho scedíme, potřebujeme hlavně ta sýrová zrníčka.
- 275g vyváleného listového těsta
- 1 žloutek rozmíchaný se lžičkou mléka
- cca 10g třtinového cukru
- skořici podle chuti
Postup:
- Kousky odpeckovaných švestek zaprášíme skořicí a podusíme v trošce horké vody tak, aby nám vzniklo 200g pyré. Víc o švestkovém pyré zde. Hotové pyré smícháme s chia semínky a necháme cca hodinu (i déle) odležet. Pyré tak ještě víc zhoustne a při pečení zůstane tam, kde má. Před použitím eventuelně dochutíme trochou citronové šťávy.
- Předehřejeme troubu na 220°C. Plech vyložíme fólií či papírem na pečení.
- Cottage sýr smícháme s trochou skořice.
- Těsto rozkrájíme na osm čtverců. Do středu každého dáme vrchovatou lžičku švestkového pyré (cca 25g) a menší lžičku skořicového cottage, případně obě náplně rovnou smícháme dohromady.
- Jeden roh čtverce těsta úhlopříčně přeložíme tak, aby vznikla trojůhelníková taštička. Kraje buď dobře přimáčkneme, případně (doporučuju) trochu zavineme nahoru tak, aby náplň byla pěkně utěsněná.
- Povrch trojhránků potřeme žloutkem, posypeme špetkou cukru a poprášíme skořicí.
- Pečeme v rozpálené troubě přibližně 15 minut - troubu během pečení pokud možno neotvíráme.
Výživové hodnoty na 1 porci (dvě taštičky) :
Kcal: 376, bílkoviny: 9,7g, sacharidy: 36g, z toho cukry: 8,3g, tuky: 20,8g, z toho nasycené MK: 9,2g