Švestkové pyré

Jakmile začnou koncem léta dozrávat švestky, nejím jako ovoce skoro nic jiného. A ještě víc než v syrovém stavu je mám ráda rozvařené jako pyré. Jeho příprava je jednoduchá, a díky poměrně vysokému obsahu přírodního cukru ho není potřeba přislazovat. Navíc se vařením chuť švestek ještě zintenzívní. Hotové pyré vydrží v lednici zhruba týden. Pokud vám zachutná, dá se v menších dávkách zamrazit a v zimě jako když ho najdete!

(O tom, jak jsou švestky přínosné pro naše zdraví, jsem psala například v tomhle receptu). 

A co se se švestkovým pyré dá dělat? Třeba:

  • přimíchat do ranního müsli, ať už klasicky vločkového, nebo třeba v kombinaci s quinoou
  • smíchat s jogurtem, tvarohem či cottage cheese
  • nakrájet do něj mozzarellu - tohle je celkem netradiční kombinace, ale výsledek je nad očekávání dobrý. Použijete-li mozzarellu v light verzi a smícháte ji se švestkovým pyré v poměru zhruba 150g pyré na 50g mozzarelly, vznikne směs, kterou si můžete dát tak hodinu před nějakým intenzívnějším pohybem, a stejně tak i bezprostředně po něm: bílkoviny a sacharidy jsou zde v dooručeném poměru 1:2, a obsah tuku i vlákniny je celkem zanedbatelný
  • použít jako základ pro sladké pečení - těsto už není potřeba doslazovat, nebo jen opravdu minimálně
  • ke konci vaření do něj vmíchat bramborový škrob či rozpuštěnou želatinu či agar a nechat ztuhnout jako dezert (inspirace třeba tady)

Potřebujeme (na cca 500g pyré):

  • 500g švestek
  • Skořici, hřebíček, badyán - podle výběru
  • Citronovou šťávu na závěrečné dochucení

Postup:

  1. Švestky vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do nejlépe silnostěnného kastrolu, podlijeme trochou horké vody, přidáme koření, přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme cca 15-20 minut na mírnějším plameni - výsledkem by měla být řidší kaše, ve které ještě budou kousky ovoce. Pokud koření použijeme vcelku, nenamleté, je lepší ho před přípravou zavázat do gázy, kapesníku nebo použít speciální nádobku na koření/bylinky (třeba takovouhle).
  2. Švestky jsme podlili vodou, během vaření se jí zase trochu odpařilo - pyré má ideální konzistenci, když ve výsledku váží zhruba stejně jako výchozí surovina, v našem případě tedy asi půl kila.

Výživové hodnoty na 100g :

Kcal: 62, bílkoviny: 0,7g, sacharidy: 14,7g, z toho cukry: 9,5g, tuky: 0,1g, vláknina: 2,2g