Úvodní stránka » RECEPTY » Tvarohové knedlíčky s jahodami

Tvarohové knedlíčky s jahodami

Jednoduchý a lehký (na práci i následné trávení) recept. Ovšem přeliv nemusí být jen z čerstvých jahod - docela se mi osvědčilo mít v mrazáku pytel zmrazeného drobného ovoce (jahody, maliny, borůvky, ostružiny - 750g pytel se dá běžně koupit např. v Lidlu). Pak je příprava ještě rychlejší a pokud je zmrazené ovoce kvalitní, tak je výsledek opravdu zdravý, protože drobné, zvláště tmavé bobulové ovoce (berries) má hodně rostlinných barviv (flavonoidů) a antioxidantů obecně.

Na knedlíčky je lepší použít místo mouky dětskou krupičku - výsledek je nadýchanější a celkově "lehčí".

Potřebujeme (na 4-5 porcí):

  • 500g netučného tvarohu (ve vaničce, ale s okapanou přebytečnou syrovátkou)
  • cca 200g dětské krupičky (pro bezlepkovou variantu by šla použít např. pohanková nebo kukuřičná krupice)
  • 1 větší vejce
  • špetka soli
  • 500g jahod
  • 200g kelímek zakysané smetany 12%
  • 300g bílého jogurtu (Hollandia)
  • 40g třtinového cukru nebo jiného sladidla

Postup:

  1. Z očištěných jahod odebereme asi 100g a nakrájíme na kousky. Zbytek rozmixujeme spolu s jogurtem, zakysanou smetanou a cukrem. Smícháme s kousky jahod a odložíme stranou (ale ne do lednice, protože přeliv by zbytečně ochladil i knedlíčky ajídlo by ve výsledku bylo studené).
  2. Do většího hrnce si dáme vařit vodu na knedlíčky.
  3. V míse smícháme okapaný tvaroh, vejce, sůl a většinu krupičky. Výsledkem by mělo být jen opravdu maličko lepivé těsto - požadované konzistence dosáhneme dosypáváním krupičky.
  4. Z těsta ukrajujeme lžičkou malé kousky a suchýma čistýma rukama tvarujeme kuličky o průměru cca 3 centimetry. Z uvedené dávky jich vyjde 50-55. Těsto se většinou trochu lepí do dlaní - je dobré si ruce občas opláchnout. Nejlepší je nejdřív si lžičkou naporcovat jednotlivé kousky a pak z nich najednou dělat knedlíčky, je to rychlejší. Kousky těsta dávám přímo na kuchyňskou linku (dočista otřenou) - zaberou docela dost místa.
  5. Knedlíčky vhodíme do vroucí vody, preventivně odlepíme ode dna a vaříme přibližně 5 minut (počítáno od okamžiku, kdy jsme je dali do vody, která se tím ochladila. Plotýnku je dobré mít zapnutou na maximum, aby se var co nejrychleji vrátil, potom plamen stáhneme). Nicméně těch 5 minut je jen orientačních - nejlepší je jeden knedlíček vylovit, rozříznout a zkontrolovat, zda už je úplně provařený.
  6. Knedlíčky rozdělíme na talíře a přelijeme jahodovou omáčkou. Zdobíme buď dalšími jahodami, čerstvou mátou nebo podle nálady.

Výživové hodnoty v jedné porci ze 4 (cca 14 knedlíčků):

Kcal: 490, bílkoviny: 27,5g, sacharidy: 65,6g, z toho cukry: 23g, tuky: 11,9g

Výživové hodnoty v jedné porci z 5 (cca 11 knedlíčků):

Kcal: 392, bílkoviny: 22g, sacharidy: 52,5g, z toho cukry: 18,4g, tuky: 9,5g

Poznámka: Jediný cukr v celém receptu je jen v té ovocné omáčce, ale ani tam ho není moc. Dost záleží i na přirozené sladkosti použitého ovoce (u toho zmrazeného bývá potřeba osladit ho trochu víc). V těstě není cukr vůbec žádný, ale v kombinaci s omáčkou je výsledek ok. Navíc pokud by Vám nějaké knedlíčky zbyly, dají se použít i naslano, třeba s omáčkou z gorgonzoly ap.