Úvodní stránka » RECEPTY » Zázvorová granola s kokosem

Zázvorová granola s kokosem

Tahle granola se hodí spíš na zimu a předjaří, protože díky obsaženému zázvoru má celkem prohřívací účinky. Ovšem jeho množství můžete dávkovat podle svého. Kromě šťávy ze zázvoru čerstvého je použit i kandovaný zázvor - ten je ale spíš sladký, než zázvorově pálivý. Proto ho doporučuji ještě fortifikovat domácím pomalu sušeným zázvorem podle tohoto receptu (ale není to úplně nutné). 150ml šťávy z čerstvě vymačkaného zázvoru se zdá docela dost, ale v průběhu pečení se velká část jeho pálivosti vytratí a granole dodá spíž zajímavou chuť. A kandovaný zázvor doporučuji opláchnout od krystalků cukru na povrchu - uvnitř ho i tak zůstane ještě víc než dost.

Stejně jako třeba u téhle granoly je složení i poměry jednotlivých surovin jen orientační - med se dá nahradit třeba javorovým sirupem a semínka si nakombinujte podle chuti i momentálního stavu zásob. A přidat můžete i jiné sušené ovoce, třeba brusinky. Kdo by chtěl mít směs ještě křupavější a chuťově výraznější, může přidat ještě asi 100g kokosového oleje. Tím sice stoupně energetická hodnota, ale současně i doba, po kterou nás granola zasytí.

V průběhu pečení je potřeba směs v pekáči párkrát promíchat, aby se propekla rovnoměrně. Ke konci pečení si pohlídejte okamžik, kdy už je dozlatova upečeno, ale ještě ne spáleno. Granolu musíme nechat zcela vychladnout, aby se odpařila zbylá vlhkost - teprve potom bude směs hezky křupavá.   

 Potřebujeme (na přibližně 800g, neboli 16 porcí):

  • 250g vloček, ideálně namíchaných z více druhů (ovesné, špaldové, pohankové, žitné ...)
  • 100g kešu oříšků, nahrubo posekaných
  • 30g chia semínek
  • 30g drcených lněných semínek
  • 30g slunečnicových semínek
  • 30g sezamových semínek
  • 100g strouhaného kokosu, pokud možno ne úplně najemno 
  • 100g tekutého medu
  • 150g šťávy z čerstvého zázvoru (vznikne vymačkáním postrouhaného kořene o váze cca 250g)
  • 100g kandovaného zázvoru
  • domácí sušený zázvor na zostření chuti
  • případně 100g kokosového oleje

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 160°C. Hlubší plech nebo pekáček vyložíme pečícím papírem nebo fólií.
  2. Všechny suché ingredience s výjimkou sušeného ovoce smícháme v míse. 
  3. Ze zázvoru oloupeme nepěkné části slupky a potom ho najemno postrouháme. Vymačkáme co možná nejvíc šťávy (zbylá dužina se dá zalít vodou a po vyluhování přecedit na čaj). 
  4. Použijeme-li kokosový olej, tak ho necháme rozpustit (třeba v mikrovlnné troubě).
  5. Zázvorovou šťávu a med (případně ještě kokosový olej) dobře rozmícháme. Vzniklou tekutinou zalijeme suchou směs v míse a důkladně promícháme.
  6. Obsah mísy vsypeme do pekáčku, rozhrneme do rovnoměrné vrstvy a pečeme přibližně 25-30 minut dozlatova. Během pečení několikrát promícháme.
  7. Zatímco se směs peče v troubě, opláchneme z kandovaného zázvoru viditelný cukr a nakrájíme/nastříháme  ho na menší kousky. Ty přisypeme ke směsi v troubě na posledních přibližně 15 minut. 
  8. Do dokonale vychladlé směsi přimícháme kandovaný, případně i domácí sušený zázvor, a uchováváme v dobře uzavíratelné nádobě.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 466, bílkoviny: 10,9g, sacharidy: 53,6g, z toho cukry: 12,4g, tuky: 21,9g, vláknina: 9g, vápník: 69,4mg.

Výživové hodnoty na 100g (varianta s kokosovým olejem):

Kcal: 514, bílkoviny: 9,7g, sacharidy: 47,6g, z toho cukry: 11,1g, tuky: 30,6g, vláknina: 8g, vápník: 61,7mg.