OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » RECEPTY » Zázvorová granola s kokosem

Zázvorová granola s kokosem

Tahle granola se hodí spíš na zimu a předjaří, protože díky obsaženému zázvoru má celkem prohřívací účinky. Ovšem jeho množství můžete dávkovat podle svého. Kromě šťávy ze zázvoru čerstvého je použit i kandovaný zázvor - ten je ale dost sladký, já ho většinou na pár minut namočím do vroucí vody, která aspoň rozpustí cukr, v němž jsou kousky obalené. Pak ho sliju, nechám volně oschnout a na posledních pár minut přidám do trouby ke granole, aby tam doschl. Případně se taky dá použít domácí pomalu sušený zázvor podle tohoto receptu (ale není to úplně nutné). 150ml šťávy z čerstvě vymačkaného zázvoru se zdá docela dost, ale v průběhu pečení se velká část původní pálivosti vytratí a granole dodá spíž zajímavou chuť. 

Stejně jako třeba u téhle granoly je složení i poměry jednotlivých surovin jen orientační - med se dá nahradit třeba javorovým sirupem a semínka nakombinovat podle chuti i momentálního stavu zásob. A přidat můžete i jiné sušené ovoce, třeba brusinky. Kdo by chtěl mít směs ještě křupavější a chuťově výraznější, může přidat ještě asi 100g kokosového tuku. Tím sice stoupně energetická hodnota, ale současně i doba, po kterou nás granola zasytí.

V průběhu pečení je potřeba směs v pekáči párkrát promíchat, aby se propekla rovnoměrně. Ke konci pečení si pohlídejte okamžik, kdy už je dozlatova upečeno, ale ještě ne spáleno. Granolu musíme nechat zcela vychladnout, aby se odpařila zbylá vlhkost - teprve potom bude směs hezky křupavá.   

 Potřebujeme (na přibližně 800g, neboli 16 porcí):

  • 250g vloček, ideálně namíchaných z více druhů (ovesné, špaldové, pohankové, žitné ...)
  • 100g kešu oříšků, nahrubo posekaných
  • 30g chia semínek
  • 30g drcených lněných semínek
  • 30g slunečnicových semínek
  • 30g sezamových semínek
  • 100g strouhaného kokosu, pokud možno ne úplně najemno 
  • 100g tekutého medu
  • 150g šťávy z čerstvého zázvoru (vznikne vymačkáním postrouhaného kořene o váze cca 250g)
  • 100g kandovaného zázvoru
  • domácí sušený zázvor na zostření chuti
  • případně 100g kokosového tuku

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 160°C. Hlubší plech nebo pekáček vyložíme pečicím papírem nebo fólií.
  2. Všechny suché ingredience s výjimkou sušeného ovoce smícháme v míse. 
  3. Ze zázvoru oloupeme nepěkné části slupky a potom ho najemno postrouháme. Vymačkáme co možná nejvíc šťávy (zbylá dužina se dá zalít vodou a po vyluhování přecedit na čaj). 
  4. Použijeme-li kokosový tuk, tak ho necháme rozpustit (třeba v mikrovlnné troubě).
  5. Zázvorovou šťávu a med (případně ještě kokosový tuk) dobře rozmícháme. Vzniklou tekutinou zalijeme suchou směs v míse a důkladně promícháme.
  6. Obsah mísy vsypeme do pekáčku, rozhrneme do rovnoměrné vrstvy a pečeme přibližně 25-30 minut dozlatova. Během pečení několikrát promícháme.
  7. Jakmile směs strčíme do trouby, připravíme si kandovaný zázvor: přelijeme ho horkou vodou, čímž ho zbavíme viditelného cukru. Opláchnuté kousky necháme na utěrce oschnout a pak je nakrájíme/nastříháme  ho na menší dílkky. Ty přisypeme ke směsi v troubě na posledních přibližně 15 minut. 
  8. Do dokonale vychladlé směsi případně přimícháme domácí sušený zázvor, a uchováváme v dobře uzavíratelné nádobě.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 466, bílkoviny: 10,9g, sacharidy: 53,6g, z toho cukry: 12,4g, tuky: 21,9g, vláknina: 9g, vápník: 69,4mg.

Výživové hodnoty na 100g (varianta s kokosovým tukem):

Kcal: 514, bílkoviny: 9,7g, sacharidy: 47,6g, z toho cukry: 11,1g, tuky: 30,6g, vláknina: 8g, vápník: 61,7mg.