Kuličky s čerstvým zázvorem a matcha čajem

Teď v zimě mám v lednici vždycky velký kus čerstvého zázvoru (víc o něm třeba tady). Dělám si z něj hlavně čaj, ale používám ho třeba i do salátové zálivky nebo polévek. A teď i do nepečených kuliček. První dávku jsem dělala asi před týdnem a každý den poctivě ochutnávám, abych zjistila, kdy v nich zázvor přestane být cítit. Zatím tam pořád je, a to v téměř nezměněné síle. 

Kuličky jsou obalené v kokosu a matcha čaji, ale dají se použít i jemně drcené mandle, samotný kokos nebo třeba sezam.

Kuličky doporučuju uchovávat v lednici.

Potřebujeme (na přibližně 80 kuliček)

  • 200g čerstvých datlí, vypeckovaných
  • 130g vloček, nahrubo pomletých (libovolně - ovesné, pro bezlepkovou verzi ideálně rýžové , případně pohankové nebo sojové - vše k dostání např. v CountryLife)
  • 50g mandlí, klidně i se slupkou, nasekaných na menší kousky, případně hrubší mandlové mouky 
  • 50g jemně strouhaného zázvoru, resp. podle chuti míň i víc 
  • 20g mletého kokosu
  • 2g matcha čaje (nemusí být)

Postup:

  1. Ve food procesoru pomeleme datle, vločky, mandle a zázvor. Na mírný výkon mixujeme téměř dohladka. Zázvor při strouhání pustí dost šťávy, takže výsledná hmota je poměrně lepivá. Nejlepší je nechat ji přes noc odpočinout v lednici, aby měly vločky a mandle čas do sebe většinu tekutiny natáhnout. Konzistenci evt. doladíme přidáním trochy vloček, mandlí nebo naopak vody, případně další zázvorové šťávy.
  2. Z výsledné hmoty tvarujeme kuličky.
  3. V misce smícháme kokos a matcha prášek, kuličky v něm obalíme a máme hotovo.

Výživové hodnoty na 1 kuličku (z 80):

Kcal: 19, bílkoviny: 0,4g, sacharidy: 2,8g, z toho cukry: 1,6g, tuky: 0,6g.

Poznámka: Pokud byste kuliček chtěli dělat více dávek a nemáte supervýkonný mixér typu Vitamix apod., doporučuji těsto zpracovat na víckrát. Jde o poměrně kompaktní hmotu a mixér by to nemusel utáhnout.