Úvodní stránka » RECEPTY » Pečená kořeněná cizrna

Pečená kořeněná cizrna

Zdravější varianta slaných arašídů (viz srovnání výživových hodnot dole na stránce). Dá se použít pro prosté ujídání nebo jako zajímavá přísada do jednoduchých zeleninových salátů, do polévky a podobně. Navíc u cizrny, na rozdíl od arašídů, je výrazně nižší pravděpodobnost výskytu aflatoxinů (toxických karcinogenních plísní, okem neviditelných).

Moc dobrá je už samotná namočená cizrna. Pokud budete vodu několikrát měnit, tak nejspíš začne klíčit a např. do salátu je takto úplně dokonalá. (V téhle podobě se dá koupit). A když cizrnu naklíčíte a až pak upečete, získáte blízkovýchodní variaci na klasickou pučálku - staročeské jídlo z naklíčeného hrachu, které se jedlo především o velikonočním půstu.

Potřebujeme:

  • 250g suché cizrny
  • 20g oleje
  • sůl
  • koření dle chuti - já jsem dala 2 rozmačkané velké stroužky česneku a čerstvý tymián, ale dá se použít cokoli - provensálské koření, namíchané kari, chilli ... 

Postup:

  1. Cizrnu propláchneme a namočíme, nejlépe přes noc, do studené vody.
  2. Slijeme vodu, ještě jednou propláchneme a na utěrce osušíme.
  3. V míse promícháme s olejem, solí a kořením.
  4. V jedné vrstvě nasyeme na pekáč vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na cca 200°C dozlatova, přiblžně 20 minut. Čím déle pečeme, tím křupavější (ale zároveň i tvrdší) výsledek bude.
  5. Pečenou cizrnu je nejlepší sníst hned zatepla, delší skladování jí moc nesvědčí, už není tak křupavá a trochu jakoby zgumovatí.
  6. Naopak jestli máte víc času, tak se takto upravená cizrna dá se skvěle zkombinovat třeba s barevnými zeleninovými chipsy nebo pečeným kadeřávkem.

Výživové hodnoty na 100g výsledku:

Kcal: 336, bílkoviny: 14,8g, sacharidy: 46,1g, z toho cukry: 0,03g, tuky: 9,83g

Výživové hodnoty 100g pražených solených arašídů:

Kcal: 600, bílkoviny: 25g, sacharidy: 13,5g, z toho cukry: 3,5g, tuky: 50,1g

Poznámka: V nouzi se dá použít i okapaná a osušená cizrna z plechovky, ale z té namočené a uvařené je to prostě lepší (i levnější)!