Pečené kapustičky

Růžičková kapusta u nás asi není úplný zeleninový hit (docela by mne zajímalo, kolik se jí sní v Belgii, když se anglicky jmenuje Brussels sprouts). Je to ale škoda - kapustičky totiž obsahují nadprůměrné množství nejrůznějších užitečných živin (podrobněji u tohoto receptu). A pak taky záleží na úpravě, jedna unavená kapustička v hospodském vývaru není úplně ono. Zdá se mi, že nejlepší je kapustičky trochu dochutit a upéct v troubě. A úprava podle tohoto receptu je hodně snadná i rychlá. 

Potřebujeme (na 1 porci):

  • 200g růžičkové kapusty, košťálky seříznuté, hlavičky očištěné od vnějších lístků a napodél rozpůlené
  • 1 polévkovou lžíci (10g) olivového oleje 
  • 1 polévkovou lžíci lahůdkového droždí - více tady
  • špetku soli 
  • případně pár slabých plátků másla

Postup:

  1. Začneme předehřívat troubu na 210°C. Plech standardní velikosti vyložíme pečicím papírem nebo nepřilnavou fólií.
  2. Půlky kapustiček nasypeme do větší mísy, osolíme a přelijeme olivovým olejem. Řádně promícháme, aby se kapustičky ze všech stran olejem hezky potáhly. Až potom pomalu přisypáváme lahůdkové droždí a průběžně mícháme - takto se droždí lépe rozptýlí.
  3. Pečeme na 210°C dozlatova, přibližně 20-25 minut.
  4. Konzumujeme nejlépe zatepla jen tak, nebo horké kapustičky přesypeme do misky, poklademe plátky másla a promícháme.

Výživové hodnoty na 1 porci:

Kcal: 197, bílkoviny: 12,2g, sacharidy: 15g, z toho cukry: 8,2g, tuky: 10,1g.