Quinoa

Quinoa (merlík chilský) - pochází z jihoamerických And. Přestože se využívá stejně jako obiloviny, tak mezi pravé obiloviny nepatří, náleží do skupiny pseudoobilovin (spolu s např. pohankou nebo amarantem - s ním je navíc v příbuzenském vztahu). Dnes je pro své výjimečné vlastnosti čím dál populárnější a často se nazývá superpotravinou budoucnosti. Je výborným zdrojem vápníku a bílkovin a dobrým zdrojem železa, hořčíku, vápníku, fosforu a vitamínů skupiny B, vitamínu E, draslíku a zinku. Oproti rýži nebo pšenici je výjimečná tím, že obsahuje všech osm základních aminokyselin (komplexní bílkovinu), stejně jako veškeré potraviny živočišného původu a z rostlinné říše například i sója, spirulina, amarant a konopná semínka. Neobsahuje lepek. Quinoa je ceněna pro svůj vysoký obsah bílkovin - ten ale nepřeceňujme. 100g suché quinoy obsahuje přibližně 14g bílkovin, ovšem např. chia má přibližně 21g a suché fazole 23g. Na druhou stranu 100g syrové rýže obsahuje pod 9g bílkovin a klasické obiloviny mají přibližně 12g bílkovin (a navíc ne komplexních jako quinoa, takže jsou méně využitelné).

NASA ji zařadila mezi vhodné plodiny do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat a udržet lidský život během dlouhých vesmírných letů. V dnešní době je merlík čilský ceněn hlavně díky vysoké nutriční hodnotě a OSN  ho klasifikovalo jako jednu z plodin obsahující velmi vysoké procento bílkovin.

V přírodní podobě jsou semínka quinoy potažena vrstvičkou tzv. saponinů, hořkých látek, díky kterým nechutnají ptákům. Při zpracování se tento povlak odstraňuje, nicméně quinou je před vařením stejně lepší propařit horkou vodou, abychom se zbavili i případných posledních zbytků hořkosti.

Quinoa je vhodná ke klíčení, čímž se její výživová hodnota ještě vylepší. Klíčí velmi rychle, v řádu jednotek hodin. Navíc klíčením semínka povolí a změknou a je možné je např. přímo přidávat do salátů ap.

 Viz například můj recept na Quinoový salát se zálivkou z čerstvého zázvoru nebo Quinoový koláč s kakaem.